Wapno jako spoiwo budowlane

Zaprawa murarska
Opracowanie: iLoveButter
Na podstawie: http://www.flickr.com/photos/jdickert/965335119/
Wapno budowlane jest spoiwem powietrznym, czyli takim, które twardnieje tylko na powietrzu. Jego głównymi składnikami są tlenki, wodorotlenki wapnia z małą domieszką wodorotlenku magnezu, dwutlenku krzemu, tlenku glinu i tlenku żelaza. Zazwyczaj wapno służy jako dodatek do innych spoiw - cementu lub też gipsu. W ten sposób poprawiają się ich właściwości ciepłochronne, urabialność oraz reguluje się czas wiązania.

Wapno służy do sporządzania zapraw murarskich oraz tynkarskich. Stanowi dodatek, który poprawia nakładanie, wyrównywanie a zaprawy zawierające wapno nie rozwarstwiają się i można łatwiej wyrównać.
W zależności od rodzaju surowca, można rozróżnić trzy rodzaje wapna budowlanego:
- CL – czyli inaczej wapno wapniowe, które jest wytwarzane z czystych wapieni;
- DL - czyli wapno dolomitowe, które wytwarzane jest z wapieni zdolomityzowanych;
- HL – inaczej wapno hydrauliczne. Stosowane jest do betonów niskich marek, murowania ścianek fundamentowych lub też do zapraw, które zastępują zaprawy wapienno – cementowe. Wytwarzane jest z wapieni ilastych, które dostarczane są w gotowych opakowaniach.

Wapno może występować w postaci:
- wapno palone – inaczej niegaszone, które otrzymywane jest poprzez wypalanie kamienia wapiennego, w piecach wapiennych o temperaturze 900 -1250°C. Po wypaleniu, wapno ma formę bryły, której barwa zależy od domieszek. Im mniej domieszek, tym wapno jest bardziej białe;
Tego rodzaju wapno bardzo łatwo wchłania wilgoć z powietrza, wchodzi w reakcję chemiczną w wyniku której powstaje wodorotlenek wapnia. Jest to półprodukt do otrzymywania innych form wapna;
- wapno gaszone – zwane inaczej lasowanym. Proce gaszenia wapna może odbywać się metodą na mokro, w wyniku której otrzymuje się ciasto wapienne i mleko wapienne lub na sucho, z użyciem minimalnej ilości wody, która jest niezbędna do prawidłowej reakcji chemicznej. W wyniku tej reakcji otrzymywane jest wapno hydratyzowane;
- ciasto wapienne – otrzymywane jest z wapna gaszonego, poprzez połączenie wapna z dużą ilością wody. Prawidłowo zgaszone ciasto wapienne powinno mieć kolor biały lub lekko szary. Jeżeli ma kolor brązowy, oznacza to, że została użyta zbyt mała ilość wody. Dobre ciasto wapienne jest lepkie, tłuste i jednolite. Przechowywane jest w dołach pod niewielką warstwą piasku, które chroni wapno przed wysychaniem. W ten sposób, wapno może być przechowywane przez wiele lat.;
- mleko wapienne – otrzymuje się poprzez rozcieńczenie ciasta wapiennego wodą. Zazwyczaj używane jest jako dodatek do zapraw wapienno – cementowych oraz do bielenia ścian budynku i pomieszczeń gospodarczych. Cechuje się silnymi właściwościami odkażającymi;
- wapno hydratyzowane – czyli inaczej suchogaszone, jest suchym proszkiem, pakowany do toreb 50 kilogramowych. Używany do zapraw wapiennych i cementowo – wapiennych. Wapno powinno być przechowywane w suchych, szczelnych pomieszczeniach. Spoiwo to używane jest do zapraw murarskich i tynkarskich oraz do przygotowywania tynków szlachetnych.

Warto pamiętać, że prawie wszystkie rodzaje wapna zawierają niewielkie ilości chromu i mogą wywoływać tzw. wypryski murarzy czyli egzemę chromową. Wapno suchogaszone ma bardzo silne działania żrące, dlatego szczególnie trzeba uważać na oczy i śluzówkę. Jednak warto wiedzieć, że wapno ma dobre właściwości użytkowe i polepsza klimat wnętrza. Reguluje wilgotność powietrza, ma wysoką zdolność sorpcyjną, przepuszczalność pary oraz działania bakteriobójcze.
Na podstawie: www.projektoskop.pl
Opracowanie: Anna Dębiec
09-07-07 12:45
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.