Grill murowany z bloczków YTONG

grill
Opracowanie: XELLA Polska Sp. z o.o.
Przed nami kolejny długi weekend, podczas którego zewsząd unosić się będą smakowite zapachy. Osobom, które nie zdecydowały jeszcze, jaki rodzaj grilla wybrać, Xella Polska podaje przepis na ogrodowego grilla wymurowanego z YTONGa. Kształt - dowolny.

Grillowanie stało się już powszechnym sposobem spędzania wolnego czasu na świeżym powietrzu. Wybór przeznaczonych do tego celu urządzeń jest ogromny - począwszy od grilli blaszanych, poprzez elektryczne, gazowe, na ogrodowych kończąc. Nawet te ostatnie, prefabrykowane, w różnych modelach i kształtach, można kupić niemal w każdym markecie budowlanym. Indywidualistom, którzy chcieliby posiadać jedyny w swoim rodzaju model, Xella Polska podaje przepis na grilla z YTONGa.
grill murowany projekt

Do zbudowania grilla potrzebne będą:
- cienkie formaty bloczków YTONG, które - w zależności od wymagań projektu - dostępne są w grubościach 5, 7,5 i 10 cm
- zaprawa do cienkich spoin SILKA-YTONG, którą można kupić w mniejszym, 5 kg opakowaniu.
- tynk,
- ruszt (do nabycia w marketach w cenie 50-60 zł),
- odpowiednie narzędzia.

Projektując grilla należy uwzględnić poniższe wytyczne:
- wysokość podstawy, czyli odległość płyty paleniskowej od gruntu, powinna wynosić 60-70 cm
- wymiary paleniska dla 4 osób to: szerokość - 70 cm, głębokość - 40 cm
- wysokość ścianek paleniska powinna wynosić 30-50 cm
- okap winien znajdować się na wysokości 60-70 cm nad paleniskiem.

Jeśli zaś chodzi o kształt grilla, to mamy tu pełną dowolność. Dzięki temu, że bloczki YTONG są bardzo plastyczne i łatwe w obróbce, możemy puścić wodze fantazji i stworzyć najbardziej oryginalne i wymyślne formy. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia.

Szczegółowa instrukcja montażu grilla:
grill
Opracowanie: XELLA Polska Sp. z o.o.
1. Jeżeli chcemy wykonać grilla o standardach klasycznych, który można kupić w każdym sklepie ogrodniczym lub budowlanym, należy go zwyczajnie zwymiarować.
2. Kolejnym krokiem jest murowanie pierwszej warstwy bloczków YTONG o gr. 11,5 cm na cienkiej spoinie i poziomowanie.
3. Należy pamiętać o kontroli kątów prostych w narożnikach.
4. Kleimy kolejne warstwy i szlifujemy.
grill
Opracowanie: XELLA Polska Sp. z o.o.
5. Na wysokości trzeciej warstwy układamy bloczki poziomo. W ten sposób powstanie pierwsza, dolna półka grilla.
6. W bloczkach przeznaczonych na kolejną warstwę wycinamy otwory o szerokości i wysokości nadproży.
7. Układamy nadproża i poziomujemy.
8. Na nadprożach układamy blat z bloczków YTONG o grubości 5 cm.
grill
Opracowanie: XELLA Polska Sp. z o.o.
9. Szlifujemy górną półkę.
10. Bloczki przeznaczone na górną część grilla frezujemy pod ruszt i poziomujemy.
11. Palenisko zwieńczamy bloczkami o grubości 5 cm, klejonymi naprzemiennie w paskach o szerokości 10 cm.
12. Skosy grilla szlifujemy pod odpowiednim kątem, aby dobrze wykonać klejenie.
13. Dopasowujemy elementy boczne i czołowe.
grill
Opracowanie: XELLA Polska Sp. z o.o.
14. Szlifujemy ścianki.
15. Wycinamy łuk zwieńczający komin.
16. Dopasowujemy i sklejamy zwieńczenie komina.
17. Naklejamy boczne płytki, które będą pełnić funkcję półki.
18. Tynkujemy gotowy grill.
19. Grill gotowy!

Niewprawieni w tego rodzaju pracach mogą poprosić o pomoc fachowca. Wymurowanego grilla dobrze jest pokryć tynkiem o dowolnej barwie i gramaturze. Teraz trzeba jeszcze zamontować ruszt i - grillowanie czas zacząć!

Zobacz też film o budowaniu grilla z YTONGa (http://www.media.xella.pl/PressOffice/PressKit.1198.po?category_id=1048)
Na podstawie: Xella Polska Sp. z o.o.
Opracowanie: Monika Mychlewicz
09-06-04 12:13
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.