Bardzo dekoracyjnie rosnąca roślina, kwitnie wczesną wiosną. Kwiat hipeastrum symbolizuje dumę po przekwitnięciu ścinamy, a jej łodyga zasycha. Rozmnażanie prowadzimy z cebul. Jako kwiat cięty może długo stać w wazonie.
Wolno rosnąca, miniaturowa odmiana świerka o kulistym pokroju i niebieskiej barwie igieł. Powinna być sadzona w zacisznych, osłoniętych, ale nie zacienionych stanowiskach.
Świeże liście mięty stanowią wyśmienity dodatek do sałatek, warzyw, mięs, czy napojów, a zalane wrzątkiem i zaparzone przez krótki okres będą wyśmienitym napojem pitym na gorąco lub jako napój chłodzący. Napary z mięty nie powinny być stosowane przez kobiety w ciąży i chorych na nerki. Ściętą miętę powinniśmy suszyć w cieniu w przewiewnym miejscu lub w suszarni ogrzewanej w temperaturze do 35oC.
Hipeastrum wyrasta z cebulki na wspaniały, aksamitny kwiat, a jedna gruba, pusta w środku łodyga może unieść od dwóch do pięciu pąków. Wymaga stanowiska dobrze oświetlonego, ale chłodnego. Rozmnażanie przez oddzielanie cebul przybyszowych.
Młode liście zebrane na wiosnę, można mrozić lub suszyć. Aromatyczny lubczyk stanowi dodatek do zup, bulionów i pieczeni. Bardzo często wykorzystujemy również korzenie lubczyku, zawierające m.in.: olejki eteryczne, związki żywicowe, cukry i kwasy organiczne.