Gdy widujemy następną restaurację w swoim mieście, pewnie nie dostrzegamy, że zasadniczo jej założyciel musiał mocno się postarać, aby nareszcie spełnić własne biznesowe marzenie. Fakty są takie, iż jakby nie patrzeć bardzo często otwieranie lokalu restauracyjnego to może nie thriller bądź dramat, ale na pewno nie lajtowa komedia. Jednakowoż to nie znaczy, że czymś bardzo trudnym jest życie restauratora. Może nie jest lajtowo, ale w końcu nikt owego restauratora nie zmusza do otworzenia lokalu, a później zarządzania nim. Poruszmy w takim razie w owym artykule trochę tematów dot. restauracji!
Opracowanie: Patrick Gaudin
Na podstawie: http://www.flickr.com
Szczególnie jakże skomplikowane jest odpowiednie
urządzenie kuchni. Przecież Sanepid to instytucja, która w zasadzie powoduje, że życie restauratorów w Polsce nie jest przesadnie usłane różami. Można śmiało powiedzieć, iż dosłownie wszystko powinno być autentycznie na błysk! Jeżeli tak na nasze nieszczęście nie będzie, zapewne zauważymy po pewnym okresie czasu, że gdy będziemy planowali nareszcie wystartować z własną restauracją, po prostu Sanepid nie zaakceptuje lokalu. Takowe ryzyko jest znaczne, a więc przydałoby się w odpowiedni sposób zadbać o każdy
detal. Na przykład kosze cargo (
www.centrum.meble.pl/akcesoria/kosze-cargo/) czy lodówki muszą lśnić - no takie są właśnie realia.
Co prawda w Tajlandii czy Chinach nie wnika się tak mocno w sanepid, a w zasadzie strawa na ulicy jest pyszna, bardzo zdrowa, a do tego nie jest powiedziane, iż Sanepid jest efektywny, to jednak nie ma sensu jakoś się buntować. Jeśli planujemy żywić smakoszy, dbajmy o to by nie zatruli się. Zadbajmy również o własne finanse! A więc na całe szczęście wszelkie
wyposażenie własnego lokalu restauracyjnego moglibyśmy kupić nie u pewnie nietaniego pośrednika, ale w chociażby hurtowni internetowej. Być może e-commerce znacznie "zniszczył" tę branżę, jednak akurat nasz interes jest ważniejszy. Dobrym wyjściem jest także poszukiwanie wyposażenia gastronomicznego u tych restauratorów, którzy z bardzo różnych powodów zamykają restaurację.