Ozdoby w restauracji

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga od jego właściciela znacznego wkładu finansów, jak również przeznaczenia długiego czasu. Zanim otworzy się taki lokal należy dokładnie rozważyć przede wszystkim to, jaki ma być jego styl. Ludzie prowadzący lokale myślą więc nad rodzajem serwowanego jedzenia, układają przykładowe karty dań. Niemal równie istotny jak przyszłe menu jest wybór wyglądu i stylu wnętrza.


Dekoracje kuchenne
Opracowanie: Danny Bollinger
Na podstawie: http://www.flickr.com
Styl ten musi być bezpośrednio związany z głównymi założeniami restauracji. Na przykład jeżeli w restauracji mają być oferowane dania z kuchni chińskiej, najlepiej jest, jeżeli wystrój restauracji będzie związany z kulturą tego kraju. Oczywiście nieduże bary o niewielkim budżecie w większości przypadków nie posiadają bardzo rozbudowanego wystroju. Są to jednak punkty, gdzie przychodzi się zjeść coś „na szybko”, a przede wszystkim w jak najniższych cenach. Z tego powodu różnego rodzaju bary mleczne i jadłodajnie zazwyczaj charakteryzują się wystrojem pełniącym wyłącznie rolę praktyczną.

Ozdabianie ścian

Dekoracje do kuchni i baru
Opracowanie: Edsel Little
Na podstawie: http://www.flickr.com
Bardzo znaczącym elementem każdego wnętrza są odpowiednio utrzymane i ozdobione ściany. W restauracji pełnią one funkcję szczególną. Najlepiej jest, gdy są udekorowane w sposób oryginalny i przyciągający uwagę. Przede wszystkim jednak nie można zapominać o głównym warunku – ściany, jak również pozostałe elementy pomieszczenia powinny być czyste i schludne. W przeciwnym razie stanowić będą skuteczną antyreklamę. Dobrym pomysłem na udekorowanie ścian jest umieszczenie na nich obrazów lub zdjęć pasujących do reszty wystroju. Oryginalne czarno-białe fototapety (wybierz propozycję Art.Widi.pl fototapet kuchennych) będą znakomicie przyciągać uwagę klientów.

Stoły

Na pewno najważniejsze w każdym lokalu są stoliki dla gości. Przy nich bowiem klienci spędzają czas, jedząc i prowadząc rozmowy. Ważne jest więc, by stoliki pełniły jak najlepiej swoje funkcje, jak również były schludne i dopasowane do wystroju. Powinno się pamiętać, by zapewnić gościom możliwie jak najbardziej komfortowe miejsca do siedzenia. Komfort klientów trzeba zawsze stawiać na pierwszym miejscu. Na stoliku powinny się znajdować jedynie najpotrzebniejsze elementy. Nie powinno zabraknąć takich akcesoriów jak przykładowo papierowe serwetki. W dobrym tonie jest również stawianie flakonu ze świeżymi kwiatami.

Źródło: Sklep Art.Widi.pl
14-01-09 09:31
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.