Obecnie najchętniej otwieranym biznesem w Polsce i za granicą jest własna mała
gastronomia.
W pierwszej kolejności trzeba znaleźć odpowiednie miejsce. Przyszli restauratorzy często kierują się przy wyborze kosztami najmu lokalu, tymczasem nie jest to najistotniejsze kryterium. Należy również mieć na uwadze położenie rozważanego miejsca.
Opracowanie: Nan Palmero
Na podstawie: http://www.flickr.com
Co to oznacza?. Niskoczynszowy lokal, znajdujący się na ulicy, którą nikt nie spaceruje, nie przyniesie w przyszłości dochodów. Czasami w branży gastronomicznej bliskie sąsiedztwo konkurencji działa na korzyść restauratorów. W mieście tworzą się tzw. zagłębia gastronomiczne. Nie od dziś wiadomo, że ludzie lubią mieć wybór i chętniej skierują się w rejon, gdzie będą go mieli. Ponad to wymarzony lokal powinien być jak najtrafniej dostosowany do funkcji, którą będzie pełnił. Im mniej zmian będzie wymagać, tym więcej zaoszczędzimy funduszy.
Jak znaleźć idealny lokal? Możemy to zrobić sami, przeglądając sterty ofert lub, jeśli nie mamy zbyt wiele czasu, zlecić poszukiwania specjalistom z biura
nieruchomości.
Żaden nowy biznes nie obejdzie się bez biznes planu. To konieczny element całego przedsięwzięcia. profesjonalnie wykonany biznes plan jest niezastąpionym narzędziem rozpoczynającego działalność restauratora.