Noże japońskie

Kuchnia to królestwo wielu z nas. Tu niesamowicie istotne są rzeczy jakimi się posługujemy. Do prawidłowego przygotowywania dań najczęściej konieczne są odpowiednie akcesoria kuchenne. Wśród takich właśnie wymienić można noże, które są istotą, jeśli chodzi o prawidłowe poruszanie się w tym rejonie życia i tak naprawdę konieczne do zrobienia nawet zwyczajnej potrawy. Dania może i proste, lecz jest możliwość robić je specjalnymi narzędziami.


Ogólnie rzecz biorąc na rynku dostępnych jest ogrom typów noży, słynne są te ceramiczne, szklane i metalowe. Funkcjonują noże do zwykłego użytkowania w domu i te, jakimi posługują się mistrzowie kuchni. Do różnych przydzielane są nawet szczególne ostrzałki. Wśród wszystkich wyróżniają się wyjątkowe noże japońskie.
Japońskie noże Chroma
Opracowanie: SmakProstoty.pl
Na podstawie: SmakProstoty.pl


Te narzędzia kuchenne mają swoją długoletnią tradycję wyrabiania, taką samą od lat, z tej przyczyny są one ciągle wspaniałe. Od w sumie 700 lat są wykuwane identyczną techniką, najczęściej mają kilka warstw. Ich rękojeść robiona jest z prawdziwego drzewa bambusowego jednego gatunku. Te wytwarzane ze stali noże ostrzy się tylko specjalną ostrzałką, jaka powstała specjalnie dla nich. Tak naprawdę na kuli ziemskiej jest tylko kilka przedsiębiorstw produkujących te kuchenne akcesoria zgodnie ze zwyczajem.

Do szczególnie popularnych noży japońskich należą te z przeznaczeniem do obróbki mięs a także wielki nóż mistrza kuchni. W ofercie istnieją też noże do krojenia warzyw oraz nóż wielozadaniowy. Uwagę skupiają noże, jakie stworzone zostały do obróbki ryb, jeden z nich tnie nawet kości, inny natomiast jest tak zrobiony, aby kroić bardzo cieniutkie plastry. Ten najlepiej nadaje się do robienia sushi, które nawiasem mówiąc jest głównym i często robionym daniem w Japonii.

Noże japońskie są tak słynne, że tworzone są na ich temat publikacje, często w postaci obszernych ksiąg. Autorzy opisują w nich dokładnie techniki wytwarzania oraz pokazują obszary tego kraju, w których są produkowane. Mimo, iż na początku Japończycy wytwarzali je tylko na własny użytek, szybko ich świetna jakość zasłynęła na całej kuli ziemskiej.
Na podstawie: www.SmakProstoty.pl
Opracowanie: A.T.
13-02-05 13:12
Do góry
Zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki.